UKK – Usein kysytyt kysymykset

 In

K: Mitä kiviä suosittelette IKI-kiukaisiin?
V: Yksityiskäytössä suosittelemme lohkottua oliviini tai oliviinidiabaasi kiuaskiveä. Kiven koko 5-10 cm.

Ammattikäyttöön (taloyhtiön saunat, uimahallit yms.) suosittelemme sähkökiukaiden vastusten kanssa kosketuksiin joutuvien kivien olevan KERKES-keraamisia kiuaskiviä.

K: Täytyykö sähkökiukaan ympärillä olla suojakaide?
V: Suosittelemme suojakaidetta varsinkin, jos on pieniä lapsia. Suojakaide ei kuitenkaan ole lain mukaan pakollinen, mutta uudiskohteissa jotkut tarkastajat saattavat sellaista vaatia (kuntakohtainen sääntö).

K: Voiko kiinteillä säätimillä olevan sähkökiukaan muuttaa erillisellä ohjauskeskuksella toimivaksi?
V: Voi, mutta se vaatii kiukaan alaosan uudelleen sähköistämistä ja kiukaan lähettämistä tehtaalle. Jos joku muu kuin IKI-Kiuas Oy muuttaa kiuasta, niin emme voi antaa tuotteelle takuuta.

K: Kuinka usein kiuaskivet tulisi vaihtaa?
V: Tämä riippuu täysin käyttömääristä. Kiviä kannattaa purkaa kiukaasta ja tarkistaa niiden kunto vähintään kerran vuodessa. Vanhat vaihdon tarpeessa olevat kivet rapautuvat helposti ja ne muuttuvat huokosiksi.

K: Mikä on kiukaan lämpenemisaika?
V: Jos ilmanvaihto on järjestetty oikein ja kiuas on mitoitettu oikein saunan kuutiotilavuuteen (m3) nähden, saunan lämpiäminen kestää n. tunnin. Saunan kuutiotilavuuden lisäksi tulee huomioida lasi- tai kivipinnat saunassa, joiden määrä kannattaa laskea tilavuuden päälle. Esim. jos sauna on 2x2x2,5=10 kuutiota ja siellä on (2×2,5=)5 neliön lasiseinä, niin laskennallinen kuutiotilavuus on 15 m3.

K: Mitä lämpötilaa suosittelette saunomiseen?
V: Suositeltu lämpötila IKI-kiukailla on n. 60-75 astetta.

K: Korvat palaa, mutta jalat ovat kylmät. Mikä vialla?
V: Näissä tapauksissa syy löytyy yleensä ilmanvaihdosta. Saunassa on todennäköisesti tuloilmaventtiili alhaalla ja poistoilmaventtiili katossa. Näin ollen kaikki löyly nousee saunan kattoon eikä lähde ”kiertämään” alaspäin ollenkaan. Suosittelemme, että sähkökiukaalla varustetussa saunassa olisi tuloilma katon rajassa seinässä ja poistot sekä ylhäällä että lattian rajassa. Ylemmän poistoilmaventtiilin voi sulkea saunomisen ajaksi.

K: Sähkökiukaan lämmitysaika on pidentynyt reilusti, mikähän on vialla?
V: Ensimmäisenä kannattaa purkaa kivet pois ja tarkistaa vastusten kunto. Hajonneen vastuksen pystyy lähes aina toteamaan silmämääräisesti. Myös kiuaskivet ovat voineet pakkautua liian tiiviiksi, joten niiden uudelleenlatominen tai vaihto voi olla ajankohtaista.

K: Kuuluuko termostaattianturi mukaan toimitukseen?
V: Termostaattianturi tulee aina ohjauskeskuksen mukana.

K: Mitä eroa on Wave- ja Finlandia-ohjauskeskuksissa? Mikä on Pro-B2 ohjauskeskus?
V: Isoin ero on se, että Wave-keskuksessa on erillinen tehoyksikkö, joka sisältää piirikortin. Finlandia-mallissa piirikortti sijaitsee kiukaan alaosassa. Ero on siis johdotuksessa. Fyysisestä asennusohjeesta näkyy, miten johdotus menee:
Wave-ohjauskeskus fyysinen asennusohje >> | Finlandia-ohjauskeskus fyysinen asennusohje >>

Finlandia-ohjauskeskus on max. 10 kW asti. Wave-ohjauskeskus on max. 9 kW asti, mutta Wave-ohjauskeskukseen voidaan liittää S2-30 lisäkontaktori, jonka avulla ohjauskeskuksen voi liittää myös tehokkaampiin kiukaisiin.

PRO-B2 on erityisesti ammattikäyttöön (taloyhtiöt, uimahallit yms.) tarkoitettu ohjauskeskus, mihin voi liittää esim. Theben Simplexa -viikkokellon. Pro-B2-ohjauskeskuksen voi myös liittää talonohjausjärjestelmiin potentiaalivapaan kärjen ansiosta.

K: Mistä tietää kiukaan tehon?
V:
Kiukaan alareunassa on CE-merkintätarra, missä lukee kiukaan teho ja malli.

K: Saanko sähkökiukaisiinne varaosavastuksia?
V:
Kaikkiin kiukaisiimme saa varaosavastuksia. Vastukset voi ostaa verkkokaupasta: http://kiuas.fi/tuoteryhma/kiukaan-vastukset , jälleenmyyjiemme kautta tai olemalla yhteydessä myyntiimme.

K: Voinko vaihtaa sähkökiukaan vastukset itse?
V:
Toimenpide vaatii kiukaan kytkemisen pois sähköverkosta, jonka voi tehdä vain luvat omaava sähkömies.

K: Miten sähkökiukaasta puretaan kivet?
V: Kiviä purkaessa kannattaa käyttää hanskoja sekä pitkähihaista paitaa, koska verkon reunat saattavat olla teräviä. Sähkökiukaan verkko on kahdessa osassa (pl. Pilari-IKI 6,6 ja 7,5 kW). Poista kivet ensin ylemmästä verkosta ja nosta sen jälkeen ylempi verkko pois. Sen jälkeen alaosan kivet on helppo ottaa pois.

K: Voiko IKI T600 kiuaspiipun asentaa itse?
V: Kyllä voi. Piipun asentaminen ei vaadi mitään erityisiä lupia.

K: Minkävärisenä piippu on saatavana?
V: Piippupaketti on lähtökohtaisesti RST:n värinen, mutta piippujaksot ovat tilauksesta mahdollista maalata lisähintaan. Tässä tapauksessa kannattaa kuitenkin varautua pidempään toimitusaikaan.

K: Minkävärisiä vesikaton läpivientisarjoja on olemassa?
V: Musta on perusväri, mutta läpivientisarja on mahdollista tilata myös muissa väreissä (esim. ruskea, tiilenpunainen, harmaa). Hinta on sama kaikilla väreillä, mutta kannattaa kuitenkin varautua pidempään toimitusaikaan, jos väri on muu kuin musta.

K: Minkä mittaisina piippupaketteja myydään ja mikä on maksimipituus IKI piipulle?
V: Vakiona saa 2000mm, 2500mm ja 3000m piippupaketteja. Lisäksi lisämoduuleilla voi piippua jatkaa/modifioida 250mm, 500mm ja 1000mm paloin sekä 45 ja 90 asteen kulmilla.
Maksimipituutta ei ole määritelty niin kauan kun vain muistaa tukipannoin tukea piipun liitoskohdista seinään tai muihin rakenteisiin.

K: Mitä osia piippupakettiin sisältyy?
V: Kaikki tarvittava, jos piippu viedään yhden läpiviennin läpi. Jos on useampi kerros, mistä piippu tulee viedä läpi, niin tarvitaan lisäksi keraamista eristevillaa sekä sisäkattokauluksia. Vesikatolle tuleva läpivientisarja ei kuulu piippupakettiin. Piippupaketin (3000 mm) sisällön näet täältä >>

K: Voiko IKI T600 kiuaspiippua asentaa muiden valmistajien kiukaisiin?
V: Kyllä voi huomioiden poistoputken halkaisijan asennusvaiheessa.

K: Minkäkokoinen reikä halkaisijaltaan on tehtävä piipulle?
V: Läpivientireikä kattoon on oltava 350 mm piipun kohdalla. Suojaetäisyys palaviin rakenteisiin piipun ulkoreunasta on 50 mm.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search